top of page

Varför ogillar en del barn grönsaker?

Det här är en riktig spännade fråga att grotta ner sig i, och det finns förmodligen hur många svar som helst på frågan om "varför tycker inte barn om grönsaker?".


Först och främst kan vi börja med att konstatera att många barn faktiskt älskar grönsaker och med glatt humör provar nytt och äter det mesta. Samtidigt så är det också en hel del som upplever utmaningar med att få barn att äta grönsaker, kanske särskilt om man då avser att prova annat än tomat och gurka.


Så vad grönsaks-skepticism bero på? Jag har listat några anledningar som jag själv har märkt av och stött på i olika sammanhang.

1. Smak Vissa grönsaker smakar lite mer bittert eller beskt än till exempel söt frukt, alltså smaker som många barn kan ha svårare för och/eller kanske helt enkelt inte är så vana vid.

2. Textur En del grönsaker har en konsistens som kan vara knepig för en del barn att tycka om, kanske är det för hårt att tugga eller för "slemmig". Här kan man hjälpa till med att anpassa tillagningen för att ändra konsistensen.

3. Tillagning En del barn tycker inte om tillagade grönsaker. Och en del tvätrom, tycker inte om råa. det kan såklart också bero på vilken grönsak det gäller. En vanlig utmaning just varma, kokta, stekta eller tillagande grönsaker, då de ändrar både smak, konsistens och utseende. Ett tips kan vara att börja med råa grönsaker.

4. Förväntningar Om barn har hört andra prata om att grönsaker är äckliga eller sett andra barn vägra äta grönsaker så kan de påverka vad de själva tycker om grönsaker.

5. Vanor Har barn inte fått prova en viss grönsak tidigare så kan det ta tid att vänja sig vid smaken och konsistensen.


Men vad kan man göra för att få barnen att vilja smaka mer grönsaker? Väldigt mycket, men det kan förstås ta olika lång tid för resultaten att märkas, och för en del kanske det kommer först i vuxen ålder. Och som sagt kan smakpreferenser variera från barn till barn och under olika perioder i barnens liv.


Självklart finns det även barn som av medicinska och psykologiska skäl har svårt med mat och ätande över lag, och då kan man behöva profesionell hjälp - det är inte det som avses här, utan barn som i äter normalt i allmänhet men som är tveksamma till just grönsaker. Då är det bästa tipset att som vuxen fortsätta erbjuda och inkludera grönsaker i måltiden - en dag kanske de börjar slinka ner.


Vill du ha fler tips på hur man kan få barn att äta mer grönsaker? Håll utkik efter nästa inlägg!Kommentarer


bottom of page