top of page

Aktivitet: Sätt smakerna

Vill du ha ett roligt sätt att utforska smaker tillsammans med barn? Ladda ner ett nytt, gratis aktivitetsblad från Matnyfiken som uppmuntrar till att känna efter hur olika frukter och grönsaker smakar. Läs vidare!

Visste du att barn känner smak redan när de ligger i mammans mage? Det beror på att smak- och doftämnen från det kvinnan äter tar sig över till fostervattnet, som barnet sedan sväljer. Häftigt va! När barn väl börjar äta riktig mat så ställs de inför många nya smaker och konsistenser. Det är bra att utforska, prova, lukta och känna. Vi har ungefär 10 000 smaklökar på tungan som registrerar smaker. De fem grundsmakerna är sött, surt, salt, beskt och umami (smak av protein). Alla smakerna kan kännas över hela tungan, inte bara på vissa områden som man trodde förut.


Men hur får man barn att vilja smaka på nya saker? Alla är givetvis olika men ett sätt som uppskattas av de flesta är att göra en rolig lek av det. I aktivittetsmaterialet "sätt smakerna" finns först en enkel bild och text om de fem grundsmakerna. På det andra bladet föreslås sju olika livsmedel för en smakprovning. Namnge dem först, låt barnen gissa hur de tror att de smakar och provsmaka sedan på riktigt för att se om det stämde eller inte. Vill du själv välja vilka livsmedel som ska provas, använd det tomma bladet på sida tre.


Tevlig smakstund!
Matnyfiken_Sätt smakerna
.
Download • 2.35MB

コメント


bottom of page