top of page

Recept: Kramhjältens gosiga broccolisoppa och bananplättar med snällsylt

Här kommer Millie och superhjälteveckans vegetariska recept, som är Kramhjältens. Soppan är mild i smaken och av vår erfarenhet kanske lite förvånande lätt omtyckt av barn. Att avända fryst broccoli gör det enkelt att handla i förväg, ger en mildare smak och behöver ingen förberedelsetid. Bananplättarna är enkla att förbereda och ger en söt smak.Ingredienser


Broccolisoppa

6 portioner


500 g frysta broccolibuketter

1 gul lök

6 dl vatten

2,5 dl havregrädde (kan bytas mot matlagningsgrädde eller annan vegetabilisk matlagningsgrädde)

2 grönsaksbuljontärningar

Kokosolja (eller annat matfett, för stekning)

Örtsalt

Vitpeppar


Bananplättar

Ger cirka 18 små plättar eller 8-10 amerikanska pannkakor


2 bananer

4 dl havremjölk

2 dl havremjöl

½ tsk bikarbonat

1 tsk psylliumhusk

1 krm salt

Vaniljpulver, äkta (kan uteslutas)


Snällsylt:

250 g frysta bär (t.ex. hallon och blåbär)

1 msk chiafrön

3 tsk honung eller agavesirap

1 tsk kanel

½ tsk pressad citron


Så här gör du:

  1. Broccolisoppa: Börja med att skala löken och finhacka den. Fräs i kokosolja eller annat valfritt matfett i den kastrull som du tänker koka soppan i. Tillsätt matlagningsgrädde, vatten och buljongtärningarna. Låt koka upp och sänk sedan värmen till puttrande. Häll ned broccolibuketterna, de behöver inte tinas upp före. Koka i 5 minuter. Häll över soppan i en mixer tills den är slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt koka i 5 minuter till.

  2. Bananplättar: Skala och mixa två bananer med en stavmixer eller mosa dem med en gaffel till en slät puré. Blanda havremjöl, psylliumhusk och bikarbonat i en skål. Tillsätt havremjölk och bananpurén. Vispa till en slät smet. låt smeten stå 10 minuter innan du börjar steka plättarna. Använd ett plättjärn eller stekpanna och stek i kokosolja. Tips! Är du van att steka "klassiska pannkakor" med vetemjöl, var förberedd på att de här blir mindre elastiska och behöver hanteras mer varsamt när de ska vändas vid stekning. Håll dig till att göra små plättar eller mindre amerikanska pannkakor i storlek, när du gör detta recept. Låt smeten torka på ytan av plätten innan du försöker vända den. De här plättarna kan också få lite mer färg på stekytan än du kanske är van vid, men det beror på bananen.

  3. Chiasylt: Tina de frysta bären i en kastrull och låt småkoka i några minuter. Tag bort kastrullen från plattan, häll av lite av vattnet så att bären inte drunknar, och tillsätt chiafrön, pressad citron, kanel samt honung/agavesirap. Rör om och låt sedan stå minst 15 minuter.


Comments


bottom of page