top of page

Recept: Klätterhjältens pangbiffar med klätternudlar och höghöjdswok

Precis som Millies mamma visar i boken Millie och superhjälteveckan så är det här ett riktigt finurligt recept. I biffarna blandas det nämligen ner finrivna grönsaker som ger massor av mer näring, knappt utan att märkas. Samtidigt blir köttmängden mindre, något som miljön blir glad av. För att få till ännu mer grönt serveras maträtten utöver nudlarna med en mumsig wok som man kan anpassa och tillaga på flera olika sätt för att passa just din familj. Gör gärna dubbel sats av pangbiffarna och frys in till en annan middag.


4 portioner


Ingredienser


Pangbiffar:

500 g (gärna ekologisk) nötfärs

2 morötter

½ zucchini

100 g champinjoner, färska

1 vitlöksklyfta

Koriander, torkad

Örtsalt och svarteppar


Klätternudlar:

250 g glasnudlar


Höghöjdswok:

4 morötter

1 röd paprika

1 knippe broccoli

150 g gröna bönor/haricot verts


Så här gör du


  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  2. Pangbiffarna: Börja med att förbereda biffarna. Skala och riv morötterna fint med ett rivjärn. Skölj zucchinin, riv den och krama ur vätskan med händerna. Skölj och finhacka champinjonerna. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner grönsakerna lite i taget, medan du arbetar in dem i köttfärsen. Pressa ner en vitlöksklyfta med en vitlökspress. Krydda blandningen med koriander, örtsalt och svartpeppar. Blanda samman väl. Forma blandningen till biffar i önskad storlek och lägg dem på ugnsplåten. Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter.

  3. Klätternudlar: Följ anvisningen på förpackningen för hur du tillagar nudlarna.

  4. Höghöjdswok: Skala och skär morötterna i stavar. Skölj paprikan, kärna ur den och skär den i strimlor. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Skär stammen i stavar om du vill. Skölj de gröna bönorna och skär eventuellt av topparna på sidorna. Välj någon av nivåerna nedan för tillagningssätt.

Nivå 1: Servera morötterna och paprika råa i varsin skål. Ångkoka broccolin och de gröna bönorna för sig om du har en ångkoksinsats, annars koka dem lätt i ett par minuter så att de mjuknar lite. Lägg upp i små skålar. Nivå 2: Woka alla grönsakerna i en wok- eller stekpanna med örtsalt och svartpeppar. Servera grönsakerna ihopblandade. Nivå 3: Följ steg två ovan men krydda men lägg till fler kryddor, som en gnutta cayennepeppar (se upp, den är stark!) och torkad ingefära. Toppa med färsk koriander vid servering.

Commentaires


bottom of page