Recept: Genihjältens finurliga apelsinfisk med kokt potatis och smartsallad

Det här receptet har lyckats övertyga många “skeptisk-mot-fisk”-barn som kommit i dess väg att fisk är gott! Den mjuka vita fisken i en mild och smakrik sås är lätt att tycka om. Rätten går att variera på många sätt, till exempel genom att lägga till en grönsak i såsen. Varför inte testa paprika, broccoli eller blomkål?





4 portioner


Ingredienser:


Apelsinfisk

400 g fryst torskfilé

1 vitlöksklyfta

250 ml havregrädde (eller annan matlagningsgrädde)

1 apelsin, saften från

½ citron, saften från

½ msk tamari/coconut aminos/soja (kan uteslutas)

1 tsk timjan, torkad

1 msk kokosolja, eller annat matfett att steka i


Kokt potatis

500 g fast eller färsk potatis


Smartsallad

6-8 morötter

½ litet vitkålshuvud (kan uteslutas)

½ dl russin

½ citron, saften från

1 msk olivolja, kallpressad

örtsalt


Så här gör du:

  1. Apelsinfisk: Låt fiskblocket ligga framme en liten stund, så att det går att skära i bitar. Smält kokosolja, eller annat matfett, i en stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta och fräs någon minut så att den får färg. Häll ner havregrädden, pressa ner saften från en apelsi och en halv citron. Sedan tamaris och timjan. Skär fiskblocket i 10-12 bitar. Lägg ner dem i såsen i stekpannan. Låt puttra i cirka 10 minuter tills fisken är genomkokt.

  2. Koka potatisen i cirka 15 minuter, beroende på storleken.

  3. Smartsallad: Skala och riv morötterna. Riv även önskad mängd vitkål - här kan man anpassa efter smak. Blanda ner grönsakerna i en skål och tillsätt russin, pressad citron samt olivolja. Krydda med örtsalt efter smak. Blanda om väl med en sked.