top of page

Alla hjärtans dag mums med barn

När det vankas Alla hjärtans dag svämmar butikerna över av blommor, godishjärtan och nallebjörnar. Men vill du göra skippa godiset och göra lite hälsosammare kärleksgott, kolla in de här enkla godsakerna som Matnyfiken trollat fram i år. Här byter vi ut godis mot frukt, bär, nötter en och annan grönsak - och okej, om man så vill en liten gnutta mörk choklad.


Yoghurtpinnar


Som efterrätt eller mellanmål till Alla hjärtns dag kan enkla yoghurtglassar vara en smart idé. Mixa naturell youghurt meld frysta hallon, eller använd en rosa fruktyoghurt som inte har så mycket tillsatt socker. Använd gärna små glassformar och pinnar. Om du inte har så formar kan du kllicka ut små glassar med en sked, om du ser till att konsistensen inte blir för lös. Frys i ett par timmar.

Kärleksspett


Trä rosa och röda frukter eller bär på ett träspett. Skär jordgubbar som hjärtan och tryck ut små hjärtan i vattenmelon med en liten kakform (eller skär ut själv om du inte har någon). Här har vi använt röda vinbär, hallon, jordgubbar och vattenmelon.Mandelhjärtan


Istället för köpt marsipan har vi gjort egen av mandelmjöl, honung och kokosolja. För en liten sats behövs 2 dl mandelmjöl, 1-2 msk honung och 1 msk kokosolja. Vi behövde göra två satser då de inte är särskilt stora. Blanda samman, gärna i en matberedare. Dela upp marsipanen i 4 lika stora del och rulla till bollar. Lägg dem i varsin bit plastfolie. Låt en bit vara vit. Stick ner ett finger i mitten och häll i några droppar karamellfärg. Gör dem olika starkt rosa genom att ha något mer karamellfärg i den mörkaste, och något mindre i den ljusaste. Knåda marsipanen i sitt plastfoliepaket för att undvika att missfärga händerna. Låt vila i kylen i plastfolie i någon timme. Tag ut bitarna och kavla med plastfolie mellan kaveln och biten. Kavla fyra ungefär lika stora och tjocka bitar. Lägg dem ovanpå varandra. Tryck försiktigt ut hjärtan med en hjärtformad kakform. Kyl dem en stund innan de äts.


Om du vill, ställ in dem i frysen 30 minuter och doppa dem sedan i lite smält mörk choklad (minst 70%), för att få en marsipanpralin mer lik Anthon Bergs klassiska marispanbröd. De blir superfint randiga inuti när man delar dem eller tar ett bett.


Gottefat


Gör roliga klubbor av frukt och karameller av grönsaker. Vi gjorde klubbor av vattenmelon och (köpta) klubbpinnar av papper. Vattenmelon som blev över från fruktspetten och klubborna fyllde vi med blåbär, så att det ser riktigt inbjudande ut. Karameller gjorde vi av gurka och morot, där hjärtan helt enkelt har fått byta plats med varandra. Så enkelt, men gör att det ser så mycket godare ut!


Vi önskar er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och hoppas ni får glädje av tipsen. Tänk på att det kan vara lika mysigt och gott att göra de här godsakerna även andra dagar än 14 februari. Goda hjärtan och kärlek kan man aldrig få för mycket av!

Comments


bottom of page