top of page

5 sätt att servera blomkål och 7 fakta om blomkål

Blomkål är kanske en av de mest underskattade grösnakerna. Den är väldigt näringsrik och lätt att tillaga på många olika sätt. Det är lättare att bli förälskad i blomkål än man kan tro. Kolla in våra sju fakta om grönsaken och fem tips på hur man kan servera blomkål.


Självklart har vi också gjort i ordning fina utskriftsvänliga blad som du kan ladda ner och utfoska tillsammans med barn.

7 fakta om blomkål


1. Färger: Blomkål finns med båda vita, grön, lila och orange blommor.

2. Näringsinnehåll: Rik på vitamin C, Vitamin K, folat, fibrer samt antioxidanter.

3. Säsong: Främst en höst- och vintergrönsak, men finns nu för tiden året runt.

4. Maträtter: Passar som huvudingrediens i vegetariska rätter eller för att göra sallader mer matiga eller som rå dippgrönsak.

5. Smak: Lite nötig och söt som blir ännu mildare när den tillagas.

6. Tillagning: Går lika bra att äta rå som kokt, ugnsbakad, stekt eller grillad.

7. Roligt fakta: Det finns en variant av blomkål som heter "broccoflower" som är en korsning mellan blomkål och romanseco.

5 sätt att servera blomkål


1. Rosta i ugnen

Lägg ett helt blomkålshuvud, eller skär det i tjocka skivor, på en plåt eller i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, krydda med salt, peppar och gärna någon mer krydda som chili eller paprikapulver. Rosta i ugnen på 200 grader tills den är färdig, tiden beror på om du väljer ett helt huvud eller bitar.


2. Blomkålspuré

Istället för potatismos, varför inte testa att göra en puré av blomkål.

Dela blomkålshuvudet i bitar, koka i lättsaltat vatten i en kastrull tills bitarna är mjuka. Mixa ihop med crème fraiche, eller växtbaserat alternativ, till önskad konsistens.


3. Blomkålsris

Dela ett blomkålshuvud i mindre bitar och kör i en matberedare till ett grovt ris. Häll över riset i en sil och sänk ner det i kokande vatten, det behövs bara cirka 10 sekunder för att bli färdigt.


4. Smoothie

Tro det eller ej men blomkål passar perfekt i smoothies om den är fryst. Den ger varken kraftig färg eller smak. Prova kombinationen fryst banan, fryst jordgubb/hallon och fryst blomkål, tillsätt önskad mängd vatten och mixa!


5. Dippgrönsak

Skär rå blomkål i handplocksvänliga munsbitar. Dippa i exempelvis hummus eller dipp gjord på gräddfil, örtsalt och färsk, hackad gräslök.
Blomkål_Matnyfiken
.pdf
Download PDF • 124KB
Comments


bottom of page