top of page

5 tips att servera äpple

Äpple kan vara en av de mest omtyckta frukterna hos barn. Men att bara rätt och slätt langa fram ett helt äpple till barnet varje gång kan kännas enformigt i längden. Därför kommer här fem tips på hur du kan servera äpple på olika sätt fär variation. Dessutom finns ju chansen att få med andra goda smaker och hälsosamma ämnen.

1. Kaneläpplen

Det här är en återkommande favorit hemma hos oss. Skär helt enkelt äpplet i klyftor, droppa över lite citron och strö över kanel. Citronen ger en god fräschör samtidigt som det hindrar äpplena från att bli bruna lika fort om barnet har med sig i en matsäck. Kanelen ger en sötma och en ny karaktäristisk smak tillsammans med äpplet som skapar en helt ny smakupplevelse jämfört med att bara äta äpplet utan någon smaksättning.


2. Fyllt äpple bakat i ugn Kärna ur ett äpple utan att dela det, enklast med en äppelurkärnare. Ställ äpplet på en plåt med bakplåtspapper. Blanda smör/veg smör, kanel, vaniljpulver, honung och russin till en röra. Fyll hålet i äpplet med röran. Grädda i ugnen 225 grader, nedre delen, i cirka 20 minuter. Passar toppen som mellanmål eller efterrrätt.

3. Äpplemos

Börja med att skala äpplen och skär i mindre bitar (utan kärnhuset). Lägg ner äppelbitarna i en kastrull och fyll på med vatten - mängden bör vara cirka 1 dl vatten per 6 äpplen. Smaksätt med kanel. Koka så länge att äppelbitarna blir ett mos. Låt svalna och lägg sedan i glasburkar att förvara i kylskåpet, eller frys in direkt.


4. Äpplesallad

Grönt äpple som ger en lite syrligare och frisk smak passar bra i sallader. En favorit hos oss är strimlat äpple, vitkål, russin, pressad citron, olivolja, örtsalt och färsk persilja.


5. Torkade äppelringar

Lika tydligt som rubrik hintar om. Kärna ur äpplen med en äppelurkärnare. Skär äpplet i tunna skivor. Smaksätt gärna med kanel. Trä skivorna på en pinne eller lägg dem på en bricka, att torka.


Letar du även efter tips på olika sätt att servera morötter? Kolla då in det här inlägget nedan.

تعليقات


bottom of page